Print

Одржана конференција

Одржана конференција ''Византија и православље''

 

     Међународна научна конференција ''Византија и православље'' окупила је бројне представнике сродних институција из региона, као и чланове Центра за византијско-словенске студије и сараднике Међународног центра за православне студије. У току конференције направљен је пресек стања у византологији и славистици, али су и поднети веома значајни реферати о актуелним научним темама из ових области.

     Завршног дана конференције усвојени су закључци о будућој сарадњи. Покренута је иницијатива о формирању Међународне академске и истраживачке мреже, која ће окупити сродне инсдтитуције из региона и света. Такође је донета одлука о формирању електронске библиотеке на сајту Међународног центра за православне студије.

 

Пријем код проректора проф. др Зорана Николића

     Учеснике конференције ''Византија и православље'' примио је проректор Универзитета у Нишу, проф. др Зоран Николић, задужен и за рад универзитетских центара. Он је истакао значај одржавања конференције и изразио наду да ће она представљати почетак свеукупне сарадње међу сродним научним институцијама.

 

Предавање професора др Александра Наумова

     Уочи отварања конференције ''Византија и православље'' проф. др Александар Наумов, шеф Катедре за српски језик Универзитета у Венецији и председник Програмског савета Међународног центра за православне студије одржао је на Универзитету у Нишу предавање Модели византијско-словенских књижевних веза. Предавање је изазвало значајно интересовање студената србистике и учесника конференције.

 

Изложба књига

     Поводом конференције ''Византија и православље'' Центар за византијско-словенске студије и Центар за црквене студије организовали су изложбу књига ''Ниш – од црквених до византијско-словенских студија''. Тим поводом на отварању конференције говорио је проф. др Борис Брајовић, шеф Катедре за византијску филозофију Филозофског факултета у Никшићу и члан Програмског савета Међународног центра за православне студије.

    

Промоција

     На универзитету у Нишу, 24. априла 2015. године, организована је промоција часописа Црквене студије и књиге академика Антонија Емила Тахиаоса, Солун и свет Словена. О часопису су говорили проф. др Александар Наумов и проф. др Бранко Горгиев, а о књизи проф. др Ангелики Деликари и проф. др Драгиша Бојовић.


  

Контакт

 Међународни центар за православне студије

Обреновићева 20
18000 Ниш, Србија
Тел. 063/847 84 99

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.